söndag 1 september 2024

Ligger sist i bandyns ”finrum”

 Söderköpings IS ligger sist i bandyelitens (haft olika namn sedan serien startade 1931) maratontabell som innehåller i dagsläget 87 klubbar. Söderköping spelade sin enda säsong 1942 och föll i samtliga fem matcher med målskillnad 7-39. På den tiden spelades bandy bara i några söndagar med start under trettonhelgen. Söderköping föll först med 1-4 (hemma) mot Katrineholm den 6 januari och sedan med 1-12 mot IF Göta den 11 januari på bortaplan, 3-5 (h) mot Vaggeryd den 18 januari,  1-9 mot Örebro den 1 februari samt 0-9 mot Nässjö(h) en vecka senare i avdelning A. Söderköping blev 1950 distriktsmästare i bandy och det är den senaste större triumfen i svensk bandy för denna klubb. När Söderköping lade ner sin bandysektion är oklart men klubben slogs ihop med en annan 2004 för att bilda Söderköpings IK.
IFK Växjö är den andra klubben med utan poäng i bandyns högsta serie. De föll i samtliga med fem matcher säsongen före och alltså 1941, men med målfacit 6-34. Denna klubb spelade också i avdelning A och den största förlusten var mot IF Göta, men den verkliga slagpåsen i denna avdelning var Finspång som slog Växjö med 4-0. IFK Växjö finns fortfarande kvar och bedriver bara friidrott på programmet idag. 
Sedan är det fem klubbar som bara har en poäng och en av dessa är Härnösands AIK som på 22 matcher spelade en oavgjord och förlorade 21 matcher med målfacit 50-150 under säsongen 1984-85 (den enda poängen togs den 20 januari mot Katrineholm på hemmaplan som slutade 4-4 i en mixat omgång).

Källor:

bandyresultat.se
Wikipedia svenskspråkiga 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.