Syftet med denna krönika är att inte skriva om varje artikel eller notis som har blivit publicerat, det som är skrivet eller finns i det handskrivna materialet samt det som eventuellt skrivas om vid senare tillfälle som inte finns nånstans ännu.
Denna krönika är varken i kronologisk eller tematisk ordning och en av de första artiklarna som skrevs på bloggen var den migration som skedde i en av de mindre socknarna i Uppland. Det var om flyttningen till och från Arnö socken i södra Uppland under året 1880. Det var 33 personer som flyttade till socknen medan det var 27 personer som lämnade socknen. De allra flesta hade dock flyttat inom närområdet som vissa migrationshistoriska forskare har satt till två mil och en av dessa är kulturgeografen Torsten Hägerstrand som skrev om den historiska flyttningen för Asby socken i Östergötland. En annan prekär händelse som också utspelades i en icke-nämnt socken i den sydligaste delen av Uppland. Då en präst glömde bort begravningen av en flicka och de fann honom arbetande i sin egen trädgård. Prästen skyndade sig till kyrkan och klockorna började ljuda över socknen, eftersom det var på landet så lade man sig tidigt. Det var en del som väcktes av kyrkoklockorna och de var inte glada.
Oroligheterna längs med Flutstretpromenaden i Uppsala under den tidiga hösten 1903 då en grupp artillerister från garnisonen hade retat sig på och hade fått nog av ett anhang som ständigt plågade dem. Artilleristerna fick för att rensa promenaden och polisen tillkallades, alla tillgängliga poliser kallades dit. Även garnisonens egna tillkallades för att ta hand om soldaterna och eftersom mörkret började falla så ledsnade alla inblandade mer eller mindre. Inga allvarliga tillbud skedde och inga anmälningar gjordes. En dramatisk händelse inträffade i Älvkarleby socken då fyra unga vuxna personer drunknade och en av dem tog det par veckor innan liket blev påträffat.
På bloggen har det också skrivits om följande i ett urval eller det som ingår i det republicerande materialet.
***Mårten Stenhuggare vet man inte så mycket om förutom att han gjorde dopfuntar och var verksam under den andra halvan av 1100-talet.
***Det var åtta kända fall av förlisning av båtar som sjönk omkring Gotland 1859 varav två var svenska.
***Fr o m 1855 fick de fångar som blivit dömda till straffarbete vid Varbergs slott och det höll på fram till 1881 då vanliga straffarbetsfångar fick ta över.
***I artikeln om snöstormen 1888 handlade det om när sju ungdomar omkom mellan öarna Sundskär och Vidinge i Rådmansö socken i Roslagen. Snöstormen kom snabbt och temperaturen sjönk till 30-35 minusgrader. I Visbys hamn omkom nio personer när de försökte förtöja en båt som höll på att slitas loss under samma tidpunkt.
***I Gamla Uppsala socken var prästen Jonas Offrell verksam och han som tillverkade en egen revolver under 1830-talet. Han levde mellan 1805-63 och var verksam i Gamla Uppsala från 1825 (läste då teologi), var präst från 1847 till sin död.
***Skribenten har alltid varit förtjust i brittisk fotbollshistoria och flera artiklar och notiser har blivit publicerade. Den senaste var när Mansfield Town vann med matchens enda mål mot Aston Villa som har sju ligatitlar medan Mansfield spelade en säsong i näst högsta divisionen i slutet på 1970-talet. Denna match som spelades på Villa Park i början på 1970-talet när ”Villa” spelade i tredjedivisionen mellan 1970-72.
***Liverpool är skribentens favoritlag i England och har skrivit flera ”stofter” om denna klubb och bl a om klubbens legendariska eller minnesvärda matcher. Upp till 40 matcher finns nu beskrivna som klubben har spelat sedan bildandet 1892.
***Notiserna som finns publicerade innehåller en del historiska fakta samt lite annat. T ex att en yngre kvinna hämnades på sin husbonde någonstans i Sverige 1839 genom att tända eld på hans uthus; år 1956 fanns det drygt 3 000 bandyklubbar och 40 000 spelare i Sverige och den svenska armén använde brevduvor i organiserat form mellan 1918-49.
***Taggarna börjades att bli ditsatta under hösten 2022 och även flera bilder. Själva ”taggningen” har även skett på äldre artiklar och det kan finnas äldre artiklar som inte har blivit taggade. Bilder på ruiner, kyrkor och verkstäder har blivit publicerade samt från äldre tidningar. I juli 2022 besöktes Mannaminne i Ångermanland och där kunde skribenten tar många kort på äldre redskap, maskiner, fordon och interiörer av bl a en skoverkstad. Det förekommer dubbletter på bloggen som skribenten har bestämt att dessa får vara kvar ändå och försöker i den längsta att undvika att det blir dubbletter. En nyårskrönika om historiska bloggen kom under den senaste nyårshelgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.