onsdag 4 september 2024

Dillon Axworthy-linjer

 Dillon Axworthy är en hingst som föddes i USA 1910 efter Axworthy-Adioo Dillon-Sidney Dillon och vann som treåring Matron Stakes Final. I aveln blev det 69 kända avkommor och han var brun färgen, Dillon Axworthy såg sina första dagar på C M Buck i Fariboult (Minnesota). Han avled själv 1939!!!
Hans första kända avkomma var Miss Bertha Dillon som föddes 1914 och hennes främsta merit var i samma lopp som fadern vann som treåring. Hon fick tolv avkommor och den främsta av dem var superstoet Hanover’s Bertha som vann Hambledonian, Kentucky Futurity och Matron Stakes Final som treåring 1930. Hon fick också Kentucky Futurityvinnarna Charlotte Hanover 1931 och Lawrence Hanover 1935. Hanover’s Bertha fick 1937 års vinnare av Hambledonian som var Shirley Hanover. Skriva om Miss Bertha Dillons framtida fodras en egen artikel. Fast hennes moder Miss Bertha C som föddes 1906 och fick fyra avkommor som samtliga hade Dillon Axworthy som far. Miss Bertha Dillons syster Sister Bertha är mor till Harper Hanover som vann storlopp i Sverige under 1930-talet och har fått ett lopp uppkallat efter sig.
Sonen Dean Hanover som föddes 1934 undan Atlantis Express-dottern Palestrina och vann lopp som tvååring. Han fick bl a i aveln Felicia Hanover med 87 970 dollar och hon sprang på 1.10,6. Hon är mormor till en av de första vinnarna av V75-mästaren som var Konvalj Dalia som vann detta lopp 1979. En annan avkomma var Morse Hanover som är far till flera storloppsvinnare i Italien. En annan som är Faber Hanover som fick ett antal avkommor i Sverige bl a Framtiden, Tina Hook, Fabette och Patron Päls. Fibber vann American National som treåring 1949 och han fick också i Sverige som t ex Kentucky Fibber, Clementz och Speedy Fibber (mor till Frans Way som blev tvåa i Harper Hanovers lopp 1980) och bland övriga döttrar finns Delicia Hanover som är mor till storloppsvinnaren Dart Hanover, Lydean Hanover som är mor till 1961 års Hambledonian-vinnare Harlan Dean och Fleetibg Star som är mormorsmor till Firm Tribute (avelshingst i Sverige med far till Coltrane, Rex Trot, Trinity och Pralini.
Det är inte de enda som Dillon Axworthy har lämnat; dottern Polly Hanover vann C L Mullers Memorial 1935 och är mor till Pernod som vann Årjängs Stora Sprinterlopp 1953. En annan dotter var Nella Dillon som föddes 1915 och vann Kentucky Futurity som treåring. Hon fick två avkommor och hon är syster till den redan nämnda Miss Bertha Dillon, den ena avkomman är sonen Coloney Hanover försökte få sina gener, men dessa överlevde i 3-4 generationer. Bättre gick det för Enola Dillon som är mormorsmor till Hetty Bulwark som tvååring vann Svensk Uppfödningslöpning 1955 Hon är sin tur mormor till stjärntravaren Utah Bulwark som var en av de större storloppsvinnarna i Sverige under 1980-talet. Avslutningsvis tas också Grace Hanover med som föddes 1929 och trögt i början, fick 116 individer som mormorsmor och 397 som mormorsmormor. I hennes leder kan man finna flera travare i Sverige som t ex Lindy’s Pride (far till Lindy’s Crown med 1 353 avkommor i Sverige), Gerry Hanover, Self Confident (812 svenskfödda avkommor), Speedy Lamar (256 svenskfödda avkommor), Dalene Broline och Idun Broline.

Källor:

blodbanken.nu
Egen samling


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.