söndag 8 november 2020

Notiser (kort)

En klassiskt bro

I juni 1995 togs den klassiska järnvägsbron utanför Storvik i Gästrikland bort. Den byggdes 1902 med läge väster om själva samhället och där Norra Stambanan gick över den linje som ursprungligen byggdes av Gävle-Dala Järnväg. Även järnvägsstationen i Storvik är ur kulturhistorisk synvinkel viktig för att denna skall kunna bevaras och var en gång i tiden en viktig järnvägsknutpunkt.
Källor: 
Järnvägsstationer---Sveriges järnvägsmuseum
Lööf Bo-Erik, "Storvik---Knutpunkt i omvandling", Tidskriften Tåg 9/95

Fick tolv daler

Klockaren i Häggeby kyrka i Uppland fick tolv daler för uppsättningen av "den nya hanen" till tornet och det var samband med när en kyrktupp sattes upp på tornet. Denna form behöll tornet tills man bytte ut spiran till en tornhuv 1805.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Häggeby kyrka", Strängnäs, 1967

Prästen ledde styrkan

Prästen Daniel Buscovius ledde en styrka på 200 dalkarlar för att befria Särnadalen som uppehölls av danskarna under kriget 1643-45.
Källa: Norstedts uppslagsbok, 2003

Orkanen i Haparanda

En orkan drog fram i Haparanda den 17 december 1879 och det var många fönsterrutor som krossades, taken blåstes bort, höupplag gick förlorade och inga fungerande telegraf- eller telefonledningar. Det var många byar som blev drabbade av denna orkan.
Källa: Göteborgsposten 22 december 1879

Antalet sjömän i Länna socken

Länna socken i Roslagen hade 73 sjömän under året 1890 och de allra flesta var t o m födda i socknen. Bland annat var det en sjöman som var född i Stockholm 1835, en vardera i Österåker samt Rådmansö 1839 och en på Ljusterö 1864.
Källa: SVAR (Befolkning), Riksarkivet

Watfords publikrekord

Watfords publikrekord är 32 384 åskådare mot Manchester United i FA-cupens fjärde omgång den 28 januari 1950 och hemmalaget vann med matchens enda mål av John Rowley.
Källa: Association Football Statistician, "Today in football".

"Vad en gosse fick"

En gosse som var på Stäket som då låg i Uppsala län fick mellan 1749-51 en tunna råg samt korn, 0.75 tunna ärter, 1,88 markpund kött o fläsk och tre markpund fisk.
Källa: Eli Heckscher, "Sveriges ekonomiska historia", 2:2, Stockholm, 1949

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.