lördag 23 november 2019

Alsnö stadga

Enligt legenden red kung Magnus Ladulås runt i Sverige för att sätta lås på böndernas gårdar. Observera att det tog avsevärt längre tid att resa under 1200-talet och om det har hänt i verkligheten hade han endast har gjort det, vilket det är helt ofattbart. Istället instiftades en stadga under hans regeringstid som varade mellan 1275-90 och det var på Alsnö hus i Adelsö i Uppland. Idag ligger denna historiska plats i ruiner och den s k Alsnöstadgan instiftades omkring 1280., vars dokumentation har gått förlorat. Endast en fragmenterad del finns bevarad och man vet att texten innehåller följande enligt Hadenius m fl.
"I texten, som endast finns bevarad i en senare avskrift, befriar kungen endast de gårdar som tillhör honom själv, biskoparna, hans riddare och svenner från gästningsskyldighet samt de män som följer honom, hans bror hertig Bengt från all kunglig rätt".
M a o ville kungen förbjuda våldgästningen, att ingen kunde tvinga bönderna att ta emot övernattade grupper. Det påstås att kungen stärkte sin makt eller ställning i samband med Alsnö Stadga och om den svenska adeln kom till detta möte är oklart. Som sagt vad handlar denna stadga om att förbjuda våldgästning och att förminska ämbetsmännens maktmissbruk. Harrison skrev bl a följande om våldgästning, "enligt Alsnö stadga fick bönderna tar att sig mot våldgästning medelst nödvärn. Men allt detta var undantag från grundprincipen. 
Avslutningsvis kan man säga att Alsnöhus historia efter denna stadgas utförande är mer eller mindre okänt, man vet att en del medeltida brev handlar om Alsnö hus fram till 1304. Alnsö hus övergavs i samband med de strider som var mellan Magnus Ladulås söner under 1300-talets första kvartal.

Källor:

Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet
Hadenius Stig m fl, "Vad varje svensk bör veta---Sveriges historia", Borås, 1996
Harrison Dick, "Jarlens sekel", 2002
"Medeltidens ABC", Falun, 2002

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.