Stockholms Dagblad från tisdagen den 22 oktober 1889 och längst upp till vänster finns det ärenden som har huvudrubriken Rättegångsärenden som publicerades i massmedia förr i tiden. Där står det bl a om en tjuvliga i huvudstaden hade blivit dömda för olika dåd. Men det är inte bara rättegångsärenden från huvudstaden med omnejd utan också från andra delar av landet. Det var så även i flertalet andra tidningar också. I denna kolumn står det också om en präst i skånska församlingen Örkened som hade fått 2 månader och sex månader straffarbete för förfalskning av räkenskapsböckerna. I databasen över frigivna straffarbetsfångar (abonnemang) krävs kan man se en skäggig man som frigavs ur fängelset. Vädret var ingen prognos för framtiden utan hur det har varit under den närmaste tiden. Just vid den där tidpunkten kan man läsa att det var runt tio plusgrader i Stockholm.
I detta nummer fanns det också ett referat över årets skördar i Kronobergs län och att potatisskörden var god under detta år. I detta nummer fanns det också en lista över de varor som har exporterats från Stockholms hamn.
Upsala tidning för stad och land lades ner 1958 och denna utgåva är från den 2 september 1897. Även denna tidning hade väderbulletin för det som har varit under de närmaste dagarna och i Uppsala var det drygt 9-12 plusgrader med sydlig vind(sydost o sydsydväst bl a). På den tiden fanns det drygt 30-100 notiser av alla möjliga nyheter i tidningen. Bl a hade Östgöta nation utsett en deputation för att uppvakta med kungen som var nationens första hedersmedlem. Det står också Till vik. observatör (rubriken) i astronomi är förslagen amanuensen fil. kand. Ö. Bergstrand. Sedan står det om att brukspatron P G Tamm hade avsagt sin post i riksdagens andra kammare. Sedan har det hänt ett par förfalskningar av allehanda slag, ett misstänkt dödsfall utan känd orsak i Häggeby socken, två arbetade hade fått ett par år straffarbete p g a slagsmål, varnad lösdrivare, f d riksdagsmannen Curry Treuffenberg hade avlidit den 1 september. I denna utgåva finns också några landsortsnotiser om att en 100-årig man hade avlidit i Norra Solberga socken i Småland, om Visingsös fasaneris öde och en sjunken ångare.
Göteborgsposten den 10 februari 1868 som hade antikvastilen på den tiden medan många tidningar hade frakturstilen. Nya Teatern öppnades under gårdagen, tjuvar hade varit i farten och tagit med sig kläder tillhörande ett par herrar. På Göteborgs sparbank sattes insattes under den gångna veckan 14 032 rdr(riksdaler) och 25 öre(1 397 poster) och de totala uttagssumman var på 14 799 riksdaler och 88 öre(240 poster). I jämförelse med dagens penningvärde så få man räkna med att det var runt 60-80 kronor på en riksdaler vid denna tidpunkt. Stormen med t o m islossning hade inträffat i trakterna omkring Varberg som tidningen hade en del om i detta nummer. Sedan var det om eldsvådestatistik i London, Ystad hade förlorat sina fem lotsar i samband med en förlisning när de försökte undsätta ett annat fartyg. En dräng som transporterade ved från Skillinge till Varberg råkade ut för en olyckshändelse när vagnen välte och han fick hela lasset över sig med döden som följd.
Det var det som hände under denna tid som de tre tidningna trycktes för läsning av allmänheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.