Denna fiskart verkade inte vara den fisk som man hade på matbordet under medeltiden. Då man mestadels fiskade lax, sill, ål, sik och gädda. Denna fiskart har haft omskiftande användningsområden och "köksfilosofen" C E Hagdahl döpte om den till vattenrapphöns och man har t o m använt den till gåsdammar för att rensa bort blodiglar som letade sig in på gässens näsborrar. Lapparna använde abborrar för att klistra ihop sina pilbågar efter har kokat ihop med denna fiskart. Inom folkmedicinen har den använts för att bota ett flertal sjukdomar och dess ögon åt den som ville bli klok.
Källor:
"Fiskarens uppslagsbok", Borås, 1993
"Medeltidens ABC", Falun, 2002
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.