Fattigbössan i Övergran
Fattigbössan vid Övergrans kyrka med följande text; "Du går modig, mätt och fager. Jag är hungrig, blek och mager. Lika fullt är jag din bror. Syskon utan samma mor. Rike man har många vänner. Fattig man ingen känner. Gif bort litet för guds skull. Herren ger dig handen full." En bössa som kännetecknar svunna tider och det finns inte sådana där exemplen kvar och i synnerhet inte i Uppland iallafall. Enligt nedanstående diskussion fick jag kännedom om att det finns motsvarande på Gotland vid de olika kyrkorna.
Stenmuren till Gryta kyrka
Alla ortnamnen med "Gryt" är steniga platser, efter avfarten från huvudvägen genom Örsundsbro till Gryta kyrka kan man se en stenmur i höjdläge på vänster sida, muren sträcker sig med korta eller sämre etapper i drygt en kilometer. Den är delvis övertorvad.
Kyrkoruinen i Hjälsta
Inte så långt ifrån Hjälsta kyrka så finns det en stenhög som en gång i tiden var en kyrka, anledningen att jag skrev så var att det aktuella området har blivit betat av kreatur under olika tider, den är väldig skadad....Så man måste nog vara ganska så kunnig om man skall dit.
Kafe vid riksväg 55 (ej tidigare publicerat)
Mellan Säva och Örsundsbro längs med riksväg 55 fanns det en kafé inne på en gård under 1980-talet.
Tok-Hansbron
Tokhansbron är numera en borttagen bro över Dalälven i Nora socken i nordvästra Uppland och man åker på riksväg 67 svänger man av vid Mälby. Enligt kartan på fornlämningsregistret ligger bron längs upp i nordväst med koordinaterna x=6683941 o y=1561195. Bron fick sitt namn efter en sinnessvag man som uppehöll sig under flera år vid, under eller på själva bron. Han drunknade f ö i Dalälven och hans kropp fiskades upp under en annan bro i närheten.
Källa: Fornlämningsregistret Nora 9
Sveriges äldsta trähus
Genom dendrokronologi har man daterat vissa träbyggnader i Sverige och den äldsta kända är Älvdalens kyrkhärbre som blev daterat till 1275.
Källa: Jan-Erik Augustsson, "Den profana arkitekturen", Signums svenska konsthistoria, Den gotiska tiden, Kristianstad, 1995
Försvunna kiosker i Uppsala
Denna notis är omgjord utifrån den ursprungliga notisen som blev publicerat, kiosken på Bandstolsvägen i Valsätra fanns endast ett stenkast ifrån ICA-affären som fanns där då, i samma byggnad som ICA var inrymt i är det numera en restaurang. Kiosken på Bandstolsvägen hade troligen blivit borttagen redan i början av 1980-talet och såvitt vad jag minns det så var ett par äldre kvinnor som hade kiosken. Förr i tiden fanns det kiosker vid Länsstyrelsen, vid Akademiska södra infart och i Sunnersta. Det finns kiosker som är kvar än idag som exempelvis den som ligger på Svartbäcksgatan vid infarten till f d Fyrisbadet/Fyrishov.
Svista värdshus(* finns i äldre notiser om och denna är nyskriven)
Svista värdshus som läg längs med gamla E4:an och på den plats där den var som rakast. Värdshuset är numera stängd liksom macken och det lilla pensionatet.
Smala vägen mellan Åkerby och Jumkils kyrkor
Vägen från Jumkils kyrka till vägskälet i korsningen med vägen mellan Åkerby och Börje är också på något sätt sevärd, man åker förbi en del gamla föremål längs vägen, ålderdomlig staket, rester av stenrösen och samtidigt kan man se Jumkilsån till vänster när man åker ifrån Jumkil.
*Ditskriven i efterhand: När man åker på den vägen så får man intryck hur det var förr i tiden och man åker delvis igenom ett orörd natur. Visserligen har man rensat ut där under de senaste åren.
Blåbärsstället utanför Tärnsjö
När jag bara var några år gammal under den andra halvan av 1970-talet så hittade jag och tillhörande familjemedlemmar ett ställe där det fanns blåbär längs med en mindre väg i trakterna av Tärnsjö i Uppland. Inte så långt därifrån minns jag att det fanns ett kafé eller bjöd dom oss bara på mackor troligen, minns inte så mycket av det. Men om någon med anknytning till Tärnsjö som läser detta så vore det inte så dumt att komma med något tips eller en ledtråd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.